< -- Föregående kapitel Innehållsförteckning Nästa kapitel -- >


Svenska spökhistorier.
Kapitel 30.
Förebud om barnets död.


Min syster är gift och har sex barn. En liten dotter, Viola, dog när hon var fem år. Signe, min syster, och hennes man har egendom i Södermanland. Det var knappt för dem vid tiden för Violas väntande ankomst, och Signes man var mycket missbelåten med den väntade tillökningen av familjen. Han kunde ibland vara mycket hård, och Signe fick arbeta tungt. Kanske hoppades maken, att "det skulle gå galet för det väntade barnet" genom moderns svåra arbete.

Men lilla Viola kom till världen, ett mycket vackert barn, så att Signe själv brukade säga, att det var märkvärdigt, att hon och mannen kunnat få en så söt flicka. Mycket snart greps hon av känslan, att Viola inte skulle få leva länge. Hon hade ordnat med tre små blomsterkullar i trädgården, en för Viola och de andra två för Violas bägge systrar. Men hur hon än vårdade och ansade Violas blommor, vissnade de bort, medan det frodades på de andra flickornas rabatter.
En natt vaknade hon vid att se Viola sitta på karmen av den stora sängen, omgiven av ett skinande ljus. Med ropet "Viola" satte hon sig upp och sträckte ut armarna. Nu vaknade mannen, muttrade något om dumma kvinnfolk medan han tände ljuset. Signe hoppade genast ur sängen och skyndade fram till Violas lilla, fullt övertygad om, att den lilla var död. Så var ej fallet. Då ringde väggklockan. Omedvetet flög den tanken genom Signe: Hur många gånger ska klockan ringa innan Viola dör. I samma nu fortfor klockan att ringa, oavbrutet. Hennes man rusade upp.
- Va in i ... har det tagit till klockskrället! Jag tror allt är förryckt här i huset!
Han stannade pendeln, men då klockan fortsatte att ringa, körde han en handduk in i urverket.

En dag kom en svägerska på besök jämte sin lilla dotter. De bägge barnen, Viola och Anna-Lisa, lekte på köksgolvet. Plötsligt sade Anna-Lisa till lekkamraten:
- Du ska dö snart.
- Men...vad är det du pratar, undrade mödrarna, som suttit vid köksbordet och pratat, och Anna-Lisas mamma tog flickan i armen.
- Ja, det är i alla fall så, Viola ska dö snart, snyftade Anna-Lisa på de bägge mödrarnas frågor, varför hon pratade så. Hon blev sannspådd.

En sensommarkväll, cirka fem månader efter lilla Violas död, gick Signe hem från ett besök i köpingen i närheten. Hon kände sig litet rädd då hon hörde skrålande individer från en skogsbacke. Plötsligt fick hon en förkänsla av, att någon gick bredvid henne samtidigt som all hennes fruktan försvann. När hon passerade stallknuten var det med ens, som om det osynliga sällskapet lämnat henne. Men nu kommer det egendomliga. När hon steg in i köket, satt äldsta dottern och pojken på soffan vid köksfönstret, och frågade genast, vem hon hade med sig.
- Inte hade jag något sällskap, svarade hon dem.
- Det hade du visst det, mamma, genmälde barnen. Vi stod här vid fönstret och såg, att det var någon, som gick ifrån dej, då du kom på stallbackskrönet.

I-g.


< -- Föregående kapitel Innehållsförteckning Nästa kapitel -- >


Surftips:
Reinkarnation = Själavandring